Dag #15 – LotR Movie Tour

Door Gradje
Dit bericht is onderdeel van de serie Nieuw-Zeeland 2016
Show More Posts

Nadat we gisteren zijn gearriveerd stond er vandaag een rondleiding op de planning. Met een klein busje zijn we samen met een gids langs een aantal van de filmlocaties van Lord of the Rings geleid. Om eerlijk te zijn had ik er vooraf wat weinig verwachtingen bij, omdat bekend is dat alle sets afgebroken moesten worden na de opnames. Maar onze gids had een groot “boek” mee met daarin allemaal foto’s, en wist ons steeds precies zo te positioneren dat we precies zagen hoe een scene was opgenomen en toen werd het ineens erg interessant. Zo stonden we ergens midden een park aan de rand van Wellington waar het overleg tussen Gandalf en Saruman is opgenomen, in een klein bos bovenop Mount Victoria waar de hobbits hun avontuur beginnen en in een nationaal park waar de scenes uit Rivendell zijn opgenomen.

En door de foto’s herkende je ineens precies de bomen op de achtergrond, en begon je een idee te krijgen hoe alles tot stand is gekomen. Onze gids wist bij veel plekken ook nog wat extra feitjes te vertellen, waardoor alles nog leuker werd. (Mijn favoriete feitje? In het park hebben ze een stuk gras vervangen door een kiezelpad. Dat kiezelpad moest na afloop natuurlijk weer teruggebracht worden naar normaal gras. Maar in het betreffende park hebben ze heel grof gras, en bij het terugplaatsen hebben ze per ongeluk iets fijner gras teruggeplaatst. En inderdaad, als je iets beter keek, zag je precies de strook met het fijne gras.

Naast de filmlocaties hebben we ook nog een uitgebreide rondleiding gehad bij Weta, het “special effects” bedrijf achter LotR: ze lieten uitvoerig zien hoe de wapens, kleding, maskers en andere dingen gemaakt werden, en daarbij was er uitgebreid de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Net voordat we bij de allerlaatste locatie aankwamen begon het helaas te stortregenen, waardoor we de studio’s op Stone Street vanuit het busje hebben moeten bekijken. Nog steeds erg imposant, maar wel een klein beetje jammer.

Tot zover Gradje, tot zover mijn 32e verjaardag. Morgenvroeg de boot naar het zuidereiland!

This entry was posted in nieuw-zeeland