Dag #16 – Wellington – Christchurch

Door Gradje
Dit bericht is onderdeel van de serie Nieuw-Zeeland 2016
Show More Posts

Bah, wat vroeg vanmorgen. Om zes uur ging de wekker, omdat we om zeven uur mochten inchecken op de boot. Uiteindelijk vertrokken we om acht uur vanuit Wellington naar het Zuidereiland. We vertrokken met een schitterend zonnetje, maar toen we het stukje oceaan waren overgestoken, hingen er dikke wolken boven het eiland. Het hele stuk in de inham bij Picton was het grijs, waaide het hard en regende het wat.

Eenmaal van de boot af begon de reis naar Christchurch, met tussendoor nog een lunchstop in Blenheim. Het hele stuk aan de oostkust was erg mooi, met name door het slechtere weer was de zee ook wat ruiger, wat voor best spectaculaire uitzichten zorgde. Maar door het slechte weer, vonden we het niet de moeite waard om de wagen aan de kust te parkeren om foto’s te maken. Geloof ons dus maar dat het mooi was. De rest van de route was ook erg mooi (met name het stuk van Picton naar Kaikoura): mooie heuvels met schitterende uitzichten.

In Christchurch aangekomen zijn we eerst naar het hotel gegaan. En dit is echt het meest bizarre en moderne hotel waar ik ooit heb geslapen. We hebben een soort unit van een paar vierkante meter, waar alles heel slim in verwerkt zit. Er is ook één console waarop je de kleur van de ledjes kunt aanpassen, waar je verlichting mee kunt in- en uitschakelen, en je bijvoorbeeld ook in kunt stellen dat je over 30 minuten wil gaan slapen waarna de verlichting geleidelijk over 30 minuten zachter gaat branden.

Daarna hebben we nog een rondje door het centrum van Christchurch gelopen. Erg bizar om het nu weer te zien: in mijn hoofd was het nog een erg mooie en bruisende stad. Schoon, mooi en authentiek. Na de aardbeving van vijf jaar geleden is er echter nu nog maar vrij weinig herbouwd, waardoor met name het centrum een halve spookstad lijkt: overal “ruïnes”, gekraakte panden vol met graffiti. De oude kerk die ooit fier op het centrale plein stond is nog steeds half ingestort. Daarnaast stikt het van de parkeerplaatsen: plaatsen waar vroeger een gebouw stond, maar nu nog enkel een kiezelplaats is waar je je auto kunt parkeren. Toch zijn er ook een aantal volledig nieuwe gebouwen, en zie je ook dat er op veel plekken aan nieuwe gebouwen gewerkt wordt. Blijkbaar kost het herbouwen van de stad nogal veel geld, waardoor veel mensen er toch voor hebben gekozen om te verhuizen dan om hier alles opnieuw te bouwen. Hier bestaat namelijk nog steeds het risico op nieuwe aardbevingen in de toekomst.

This entry was posted in nieuw-zeeland